Webes tartalom megjelenítése Webes tartalom megjelenítése

A felnőtt részleg könyvtári foglalkozásai az általános iskola 8. évfolyamos tanulói és valamennyi középiskolai évfolyama számára!

Könyvtárunk a pedagógiai tanév időtartama alatt rendhagyó könyvtári sétákra, könyvtári játékokra és foglalkozásokra invitálja a 13-18 éves tanulókat.

Könyvtári témában szeretnénk megtalálni azokat a pontokat, ahol megszólíthatóak a fiatalok. Ezért kommunikációs közegüknek megfelelő prezentációkat készítettünk, hogy az érdeklődésüket felkeltsük a tanulmányaikhoz elengedhetetlen információk megtalálásának, rendszerezésének érdekében, és olvasóvá nevelésért, a könyvtár szolgáltatásait (is) kihasználva. Egyes foglalkozásaink az információkeresésben segíti a diákokat, más foglalkozásaink az olvasmányélményt keresőknek segít eligazodni a könyvek birodalmában!

 

1.    Információkeresésben segíti a diákokat prezentáció és játékos feladatok megoldásaival az alábbi foglalkozás:

 

·         Egy halmaz adat, avagy Adathalmaz” c. könyvtári óra olyan adatbázisokkal foglalkozik, amely hasznos tartalmakat közvetít a tanulóknak. Tanulmányaik során, egy-egy folyóiratcikk, kritika, recenzió stb. keresése elengedhetetlenül fontos lehet, mi meg­mutatjuk, mely adatbázisokban célszerű keresni. (pl. NAVA - Nemzeti Audiovizuális Archívum), MATARKA - Magyar folyóiratok tartalomjegyzékeinek kereshető adatbázisa, Irodalmi kritikák, tanulmányok bibliográfiája, Makói Elektronikus Könyvtár, online könyvtári katalógusok) Eláruljuk a jó keresőkérdések titkát!

 

2. Az olvasmányélményt keresőknek ajánljuk az alábbi könyvtári órákat:

·         Barangoljunk együtt a képzelet birodalmában” c. foglalkozás a könyvek kiválasztásában segíti az adott korosztályt, kitekintést nyújtva a könyvpiaci kínálat sajátosságaira. Olyan olvasmányélmények kerülnek a középpontba, melyek népszerűségüknél fogva megérintik a fiatalokat, nem feltétlenül remekművek, de olvasásra ösztönöznek. Ha egy könyv „elég jó”, akkor már lehet és érdemes vele foglalkozni, mert az olvasás megszerettetésének, az olvasóvá nevelésnek része. Néhány nemzetközi és hazai kortárs szerző művét - elsősorban szórakoztató írását - ajánljuk, hogy a diákok olvasva szórakozhassanak.

 

·         Legyél Te is könyvmoly, ha csak egy órára is: alkoss, írj, játssz!” - könyvtári játék. Játékos feladványok ifjúsági regényekkel (pl.: újra alkotott regénycímek, könyvajánlók írása stb.). A megfilmesített könyvek és könyves műfajok mellett, a játékfolyamban helyet kap a kortárs magyar irodalom ugyanúgy, mint a vloggerek világa. A fiatalok csapatban játszanak és okos telefon használata kötelező számukra!

·         „Kerek esztendő”Könyvtári óra a 2017-es esztendő kerek évfordulós költőivel és íróival. A játék során a klasszikus irodalmi szerzők mellett a kortárs irodalom képviselői is szerepet kapnak. Múltidéző játékunk titkosírással, írói álnevekkel és költők múzsáival, irodalmi bulvárral kiegészülve mutatja meg az irodalmi élet hétköznapi oldalát.                                

 

3. „A könyvtár ellesett pillanatai” címmel olyan könyvtárismereti órát állítottunk össze, mely szakít a megszokott, hagyományos típusú könyvtári órával, játékos formában ismerteti meg az adott korosztállyal a könyvtárhasználatot. 

 

·         Cool túra az irodalomban” című vetélkedőnk a könyvtári tájékozódásban, a könyvtári szolgáltatások világába kalauzolja el egyszerű játékokkal (pl.: puzzle, szókereső) az érdeklődő osztályokat az irodalom segítségével.

 

4. A hamarosan épülő, Makovecz Imre által megálmodott új könyvtárépület, valamint az organikus, népi építészeti stílus makói fellendülése apropóján összeállított könyvtári óránk a

 

·           „Makovecz Imre makói tornyai” címet kapta. Virtuális makói körsétánkon az építész, illetve követői által Makóra megálmodott épületeivel, épületegyütteseivel ismertetjük meg az érdeklődőket játékos formában.                                                                          

  

Játékos foglalkozásaink felkészülést nem igényelnek, időtartamuk 45 perc.

 

Könyvtárunk a tanév teljes időtartama alatt fogadja a diákokat és pedagógusaikat könyvtárbemutató, könyv- és könyvtárhasználati órákra időpont-egyeztetést követően. A könyvtári órákkal kapcsolatosan érdeklődni az alábbi e-mail címen lehet: benkeneb@konyvtar.mako.hu.

 

Helyszín: József Attila Városi Könyvtár felnőtt részlege (Makó, Szent János tér 19.)

 

Szeretettel várunk minden kedves diákot és tanárát meghirdetett programjainkra!

 

Merthogy olvasni jó… , és hogy miért? Keressük együtt!

 

Makó, 2017. március 01.

                                  

 

Köszönettel: szervező könyvtárosok