Webes tartalom megjelenítése Webes tartalom megjelenítése

 A felnőtt részleg könyvtári foglalkozásai az általános iskola 8. évfolyamos tanulói és valamennyi középiskolai évfolyama számára!

Könyvtárunk a pedagógiai tanév időtartama alatt rendhagyó könyvtári sétákra, könyvtári játékokra és foglalkozásokra invitálja a 13-18 éves tanulókat.

Könyvtári témában szeretnénk megtalálni azokat a pontokat, ahol megszólíthatóak a fiatalok. Ezért kommunikációs közegüknek megfelelő prezentációkat készítettünk, hogy az érdeklődésüket felkeltsük a tanulmányaikhoz elengedhetetlen információk megtalálásának, rendszerezésének érdekében, és olvasóvá nevelésért, a könyvtár szolgáltatásait (is) kihasználva. Egyes foglalkozásaink az információkeresésben segíti a diákokat, más foglalkozásaink az olvasmányélményt keresőknek segít eligazodni a könyvek birodalmában!

 

1. Információkeresésben segíti a diákokat prezentáció és játékos feladatok megoldásaival az alábbi foglalkozás:

  • Egy halmaz adat, avagy Adathalmaz” c. könyvtári óra olyan adatbázisokkal foglalkozik, amely hasznos tartalmakat közvetít a tanulóknak. Tanulmányaik során, egy-egy folyóiratcikk, kritika, recenzió stb. keresése elengedhetetlenül fontos lehet, mi meg­mutatjuk, mely adatbázisokban célszerű keresni. (pl. NAVA - Nemzeti Audiovizuális Archívum), MATARKA - Magyar folyóiratok tartalomjegyzékeinek kereshető adatbázisa, Irodalmi kritikák, tanulmányok bibliográfiája, Makói Elektronikus Könyvtár, online könyvtári katalógusok) Eláruljuk a jó keresőkérdések titkát!


2. Az olvasmányélményt keresőknek ajánljuk alábbi könyvtári órákat:

  • Barangoljunk együtt a képzelet birodalmában” c. foglalkozás a könyvek kiválasztásában segíti az adott korosztályt, kitekintést nyújtva a könyvpiaci kínálat sajátosságaira. Olyan olvasmányélmények kerülnek a középpontba, melyek népszerűségüknél fogva megérintik a fiatalokat, nem feltétlenül remekművek, de olvasásra ösztönöznek. Ha egy könyv „elég jó”, akkor már lehet és érdemes vele foglalkozni, mert az olvasás megszerettetésének, az olvasóvá nevelésnek része. Néhány nemzetközi és hazai kortárs szerző művét - elsősorban szórakoztató írását - ajánljuk, hogy a diákok olvasva szórakozhassanak.

 

  • Legyél Te is könyvmoly, ha csak egy órára is: alkoss, írj, játssz!” - könyvtári játék. Játékos feladványok ifjúsági regényekkel (pl.: újra alkotott regénycímek, könyvajánlók írása stb.). A megfilmesített könyvek és könyves műfajok mellett, a játékfolyamban helyet kap a kortárs magyar irodalom ugyanúgy, mint a vloggerek világa. A fiatalok csapatban játszanak és okos telefon használata kötelező számukra!

 

 

3. „A könyvtár ellesett pillanatai” címmel olyan könyvtárismereti órákat állítottunk össze, melyek szakítanak a megszokott, hagyományos típusú könyvtári órákkal, játékos formában ismertetik meg az adott korosztállyal a könyvtárhasználatot.

 

 

  • Cool túra az irodalomban” című vetélkedőnk a könyvtári tájékozódásban, a könyvtári szolgáltatások világába kalauzolja el egyszerű játékokkal (pl.: puzzle, szókereső) az érdeklődő osztályokat az irodalom segítségével.

  • Népek, szilaj, hánykódnak – avagy 1848-49 forradalmának és szabadságharcának hatása a magyar irodalomra” című játékos könyvtárhasználati óránk a könyvtári tájékozódást könnyíti meg.

 

Játékos foglalkozásaink felkészülést nem igényelnek, időtartamuk 45 perc.

 

Könyvtárunk a tanév teljes időtartama alatt fogadja a diákokat és pedagógusaikat könyvtárbemutató, könyv- és könyvtárhasználati órákra időpont-egyeztetést követően. A könyvtári órákkal kapcsolatosan érdeklődni az alábbi e-mail címen lehet: benkeneb@konyvtar.mako.hu.

 

Helyszín: József Attila Városi Könyvtár felnőtt részlege (Makó, Szent János tér 19.)

 

Szeretettel várunk minden kedves diákot és tanárát meghirdetett programjainkra!

 

Merthogy olvasni jó… , és hogy miért? Keressük együtt!


Köszönettel: szervező könyvtárosok